Bij verzorging voor acné denkt men in eerste plaats aan de behandeling van de puistjes, mee-eters, en het verzachten van de roodheid. De zichtbaarheid van de rode pukkels tast het zelfvertrouwen aan! Een goede verzorgende getinte dagcrème die de roodheid en puistjes maskeren en verzorgen is zeker geen overbodige luxe.
Een aanrader hiervoor is Hyséac 3-Regul, met een SPF factor 30 of 50. Deze 3-in-1 verzorging doet onzuiverheden (puistjes, zwarte puntjes) sneller verdwijnen, egaliseert de teint en helpt donkere restlittekens als gevolg van blootstelling aan de zon te voorkomen.
Waarom acné maar niet weggaat?
Het probleem is dat de meeste mensen de symptomen van acné willen behandelen maar niet de oorzaak. Daarbij kunnen de zichtbare symptomen verergeren door de huid te beginnen scrubben waardoor de natuurlijke bacteriële barrière verdwijnt. Dus je schrobt de natuurlijke flora en beschermlaag van de huid weg, en dan is het geen wonder dat de acne achteraf nog erger terugkomt of dat er andere problemen ontstaan. Behandel de huid niet met chemische producten of agressieve producten, je zal de huidstructuur enkel verder gaan beschadigen. Het is wel oké om de huid met een neutraal product te reinigen maar begin zeker niet hard te wrijven, dep de huid achteraf droog met een zachte handdoek.
Wat met het nemen van antibiotica? Dit neemt weer niet de oorzaak weg, je zal ook de goede bacteriën vernietigen en zelfs resistentie veroorzaken bij slechte bacteriën. Vitamine-A preparaten zoals Roaccutane nemen kan een allerlaatste optie zijn, maar dit geeft kans tot complicaties: droge lippen, depressie, spierpijn, haaruitval, verminderde leverfunctie, …
Wat we moeten doen is begrijpen wat de oorzaak is van acne zodat je daar kan gaan op werken.
De talgklier zit net onder je opperhuid, en deze kan verstopt raken door verschillende oorzaken. De wasachtige vetstof die normaal gezien de huid soepel houdt raakt ontstoken en er ontstaat hiervan te veel productie. Belangrijk om te weten is dat de talgklier heel gevoelig is voor hormonale schommelingen. Voornamelijk androgenen, wat we kennen als mannelijke hormonen, en in zekere mate ook estrogenen, een hoog gehalte aan estrogenen kan bij vrouwen ook acné veroorzaken. Een hoog gehalte aan androgenen zal de talgklier overactiveren waardoor deze meer talg gaat produceren en de talgklier gaat opdikken.
Vraag is waarom je lichaam meer androgenen gaat produceren.
Een van de mogelijkheden is PCOS, polycysteus ovarieel syndroom, waarbij de eierstokken meer testosteron produceren. Kenmerken kunnen zijn: een lagere stem, haaruitval en acné. De oorzaak van PCOS is een hoog gehalte aan insuline, deze aandoening heet insulineresistentie. Pas je de omstandigheden aan en vermijd je suiker, dan zal de PCOS-conditie verbeteren. Het is dus erg belangrijk om het insulineniveau op een natuurlijke manier te behandelen.
Een andere mogelijke oorzaak is dat je te veel zogenaamd DHT enzym hebt. Dihydrotestosteron (DHT) of androstanolon is een sterk biologisch actieve stof die in de cel wordt gemaakt uit de zelf minder actieve voorloper, testosteron. DHT zorgt voor een zeer sterke vorm van testosteron, zeker 10 maal sterker. Een mogelijke oorzaak is dat je vitamine A niet effciënt verwerkt of opslaat in het lichaam. Dat is waarschijnlijk de reden waarom Roaccutane werkt, gezien dit een synthetische versie is van vitmaine A. Het is dan beter om vitamine A in te nemen via levertraan. Dit is weldadig voor je huid. Om de hele situatie te verbeteren levert vitamine B5 een bijdrage om je acné aan te pakken, dit in combinatie met vitamine A.
Zinc verlaagt eveneens het gehalte aan DHT enzymen.
Er zijn hier dus al enkele heel belangrijke elementen om aan te pakken:
– verlaag je insulinegevoelingheid: verminder en elimineer totaal toegevoegde suikers in je maaltijden. Deze zitten in alle bereide voedingswaren, verborgen in alle charcuterie, commerciële ontbijtgranen, limonades, cola, alcohol, sauzen, …
– neem vitamine A in de vorm van levertraan
– neem vitamine B5
– neem zinc, zoals Nutrisan NutriZinc.
Na 4 weken zal je reeds prachtige resultaten zien.
Wat als er oestrogene factoren een mogelijke oorzaak zijn?
Heel wat factoren kunnen een hoog oestrogeengehalte veroorzaken. Een van de oorzaken is een leverdisfunctie, de lever verwijdert niet de slechte oestrogenen. Het enzym albumine zal testosteron omswitchen naar oestrogen. (controle juistheid enzym) Mogelijke oorzaken zijn een vette lever, littekenweefsel in de lever, een hepatitisinfectie. Het kan ook zijn dat een insulineresistentieprobleem samenhangt met een vervette lever. Dus heel wat factoren kunnen in wisselwerking zijn met elkaar. Stress veroorzaakt een te hoog cortisolgehalte en deze beïnvloedt de werking van de lever waardoor deze minder oestrogeen kan afbreken. Hierdoor komt er meer oestrogeen in de bloedbaan. Medicatie tegen hoge bloeddruk, antidepressiva en antibiotica kunnen een invloed hebben op het oestrogeen niveau.
Het beste voor de lever is je voeding aanpassen naar zoveel mogelijk salades en koolgroenten. Je kan ook Methylsulfonylmethaan (MSM) als supplement nemen, dit is vele malen sterker dan bijvoorbeeld spruiten of broccoli en het kan helpen om het oestrogeengehalte te normaliseren. Een laatste interessant middel is brandnetelwortel extract. Dit plantenextract zal het enzym in de lever verlagen en dus zo helpen om de overtollige oestrogenen op te ruimen.
Een laatste belangrijk punt is dat je rust moet geven aan de darmen: eet nooit vlees of vette eiwitrijke kaas samen met zetmeelrijke voeding. Een voorbeeld is kaas op boterhamn, aardappellen of bonen met vlees. Dit zorgt voor meer ontstekingsactiviteit in de darmen, meer stress en zoals je hierboven al kon lezen zorgt dit voor meer cortisol. Ben je erg moe na het eten van friet met biefstuk of kip met rijst en gaan je darmen borrelen na het eten van een lasagne, dan is het hoogdringend tijd om er iets aan te doen.
Wil je meer weten hoe je jouw voeding kunt aanpassen en welke supplementen je best neemt voor jouw acné-situatie vraag het aan de apotheker. Met een mooie huid en een bom aan energie erbij.