De interessante werking van Alfaliponzuur

Dit stofje vermindert schade door de zogenaamde “vrije radicalen” (dit zijn molecuelen met een ontbrekend stukje. Deze gebreken ontstaan door invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld make-up, alcohol, bepaalde medicatie, vuile lucht, roken, stress).

De stof is al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw bekend. In 1951 werd de stof voor het eerst geïsoleerd, en de naam alfaliponzuur gegeven. Wat is er nu zo interessant aan deze stof? Door de structuur is het zowel oplosbaar in vet als in water.

Alfaliponzuur is een sterke antioxidant, dus een stofje dat vrije radicalen elimineert. Het is zelfs een van de krachtigste, breedspectrum antioxidanten.
Waarom is dat zo:
– het passeert gemakkelijk de bloed-hersenbarrière
– het is oplosbaar in water én vet
– alfaliponzuur wordt gemakkelijk omgezet in dihydroliponzuur, eveneens een antioxidant

Het stofje helpt een ongewoon breed gamma aan cel vernietigende vrije radicalen in meerdere systemen van ons lichaam op te sporen en te vernietigen. Klein probleem: voedsel bevat maar weinig alfaliponzuur.

Het bijna magische alfa-liponzuur helpt in het bijzonder om de mitochondria en het genetisch materiaal (ons DNA) te beschermen. Bij het verouderen zijn heel wat van deze materialen aan schade onderhevig, en er wordt nu al zij het vooral op theoretische basis verondersteld dat alfaliponzuur kan bijdragen tot het omkeren van een aantal effecten van het verouderingsproces in ons lichaam.

Nog een voordeel is het opruimen van zware metalen in ons lichaam. Alfaliponzuur zorgt voor een chemische binding met het metaal, waardoor het kan worden uitgescheiden in de urine.
Bij zeer langdurig gebruik van de stof als voedingssupplement neemt men best een algemeen voedingssuplement met mineralen.

Bent u gevoelig voor insulineschommelingen? Alfaliponzuur speelt een rol in het beheer van de glucosewaarden in het bloed. Insulineresistentie resulteert in onvoldoende glucose-opname, wat wordt overgecompenseerd door de afgifte van meer insuline – wat leidt tot hyperinsulinemie (wanneer er teveel insuline in het bloed is). Dit kan verdere gezondheidscomplicaties veroorzaken, dus het is belangrijk om de glucose- en insulineniveaus onder controle te houden.
Tevens speelt alfa-liponzuur een belangrijke rol bij de preventie van diabetes type 1. In Duitsland wordt alfa-liponzuur al 20 jaar ingezet bij de behandeling van perifere zenuwschade bij patiënten met diabetes, waar het gebruik voor deze toepassing zelfs officieel is geaccepteerd.

Alfa-liponzuur heeft tevens ontstekingsremmende-, antimutagene-, anticarcinogene- en neuroprotectieve effecten (in geval van zenuwschade), gaat celveroudering tegen en verhoogt de insulinegevoeligheid. Zowel de anti-oxidatieve eigenschappen als het vermogen zware metalen te binden, maken liponzuur een bijzonder vetzuur met belangrijke eigenschappen.

Dosering
Als antioxidant kan men 70 tot 100 mg per dag gebruiken. Bij toepassing voor diabetes, perifere neuropathie of HIV infecties worden meestal hogere doses gebruikt, variërend tussen 600 en 1000 mg per dag (43, 44, 46), bij de maaltijd ingenomen. Bij perifere arteriële aandoeningen is een dosis van 2 maal daags 300 mg voldoende (30). Na orale inname wordt alfa-liponzuur snel en volledig geabsorbeerd, getransporteerd naar de weefsels en opgenomen door de cellen, waar een groot gedeelte snel wordt omgezet in de gereduceerde vorm van alfa-liponzuur: dihydro-liponzuur (DHLA).

Aandoening en dagdosering (in overleg met uw arts)
Aangezichtsverlamming 3 maal daags 70 mg
Endometriose 100 – 300 mg per dag
Leververvetting 300 mg per dag
Ziekte van Parkinson 500 – 1000 mg per dag
Leptine resistentie 1 – 3 x daags 75 mg
Metabool Syndroom 250 – 500 mg per dag
Migraine 100 – 500 mg per dag
MS (Multiple Sclerose) 250 mg per dag
Zenuwpijn (neuralgie) 600 mg per dag
Neuropathie 2 x daags 200 mg
Obesitas 200 – 500 mg per dag
Rimpels 1 x daags 75 mg
Carpaal Tunnel Syndroom 300 – 600 mg per dag
Etalagebenen (claudicatio intermittens) 200 – 600 mg per dag
Diabetes (suikerziekte) 500 – 1000 mg per dag
Diabetische Retinopathie (DRP) 3 maal daags 70 mg

Referenties: https://www.sohf.nl/nutrienten/alfa-liponzuur

Meer weten? Kom langs bij apotheek Marroyen in Laarne en we geven graag meer uitleg.